Selecteer een pagina
Logo Kroes Glasblazerij

Ambacht

100% unieke producten!

Ambachtelijke productie

“Al onze glasproducten zijn uniek, in die zin dat elk stuk op traditionele, ambachtelijke wijze uit de vrije hand wordt gevormd. Er wordt niet fabrieksmatig geproduceerd. Wij werken niet met gesloten mallen en daarom is geen enkel glasobject met as helemaal gelijk aan het andere.”
– Dick Kroes

Bekijk schoonheid glasblazen

De schoonheid van glasblazen

Dick Kroes en zijn ambacht

Over Dick Kroes

Over Dick Kroes

De afgelopen 23 jaar specialiseerde Dick Kroes zich in het ambacht glasblazen. In 1992 behaalde hij het diploma ‘warm glas bewerken’, waarna hij enkele jaren bij verschillende bedrijven als glasinstrumentenmaker heeft gewerkt. Dick Kroes is werkzaam geweest in diverse disciplines van het glasblazen, waaronder ook branderwerk zoals neonwerk en glasinstrumenten. In de periode van 2001 tot 2008 was Kroes Glasblazerij gevestigd in Ruinerwold, Drenthe. In 2008 is Kroes Glasblazerij verhuisd naar De Wijk.

Geschiedenis glasblazen

Geschiedenis

Glasblazen is ongeveer 2000 jaar geleden ontstaan in Egypte, raakte daar in vergetelheid maar kwam later weer tot grote bloei in Syrië. Door Romeinse en Byzantijnse veroveraars kwam het glasblazen in Venetië terecht. Glasblazers moesten zich vanwege het brandgevaar van de overheid verplicht vestigen op het eiland Murano voor de kust van Venetië. Murano werd daarom het ‘Eiland van vuur en glas’ genoemd. Vanuit Murano is het glasblazen verder verspreid in Europa.

Productieproces

Productieproces

Het basismateriaal, glas, is een natuurlijk materiaal dat in een glassmeltoven tot 1130 graden Celsius wordt verhit waarna het in verschillende fasen wordt gevormd tot het uiteindelijke product. Kroes Glasblazerij hanteert de blaaspijpmethode en er wordt gebruik gemaakt van pontillen voor het maken van zowel geblazen als massieve objecten.

Productieproces

Speciaal studioglas

Kroes Glasblazerij gebruikt speciaal ontwikkeld studioglas, dat specifiek is voor deze werkwijze en de producten. Ook de kleuren worden op traditionele wijze voor Kroes Glasblazerij gemaakt.